Sådan finder du de helt rigtige og billige løbesko!

En af de vigtigste ting du skal have afklaret inden at du køber et par nye løbesko, er hvilken løbestil du har.

Køb billige løbesko efter din løbestil

Begrebet løbestil dækker over den måde du lander på, samt hele måden du afvikler fra den ene fod og over til den anden på. Man må ikke spare på sine nye løbesko, og det er vigtigt at de er købt specielt til dig, men hvis man køber online er der mulighed for at købe billige løbesko uden at gå på kompromis med prisen!

Langt størstedelen har en pronerende løbestil, hvilket vil sige at du på et tidspunkt i din fodafvikling hælder indad med dine ankler. Denne løbestil er der ca. 70% af alle løbere der har. Ca. 25% har det der hedder en neutral løbestil, hvilket betyder at dine ankler ikke hælder bemærkelsesværdigt indad, og de sidste 5% har en supinerende løbestil, hvilket betyder at dine ankler vil hælde udad i løbet af din fodafvikling.

Hvis du allerede har fået taget en professionel løbetest, så er det yderst sjældent at du behøver at få taget en ny hver gang du skal købe nye løbesko. Medmindre at du har taget væsentligt mange kilo på/af, brækket dine ben/ankler alvorligt eller har oplevet andre problemer med din sundhed, så er det yderst sjældent at din løbestil har ændret sig siden sidste løbetest.

Find ud af hvilket behov for løbesko du har

Efter at du har fået diagnosticeret din løbestil, så er det tid til at finde ud af hvilken type løbesko du skal have. Hvis du har fået taget en løbetest af en professionel, og at han/hun med det samme anbefaler dig den dyreste løbesko på væggen, vel at mærke uden at have spurgt ind til dine behov, så skal du sige tak for denne gang og forlade butikken. Det kan godt være at han/hun har ment sin anbefaling af løbesko i bedste mening, men det er dermed ikke sagt at det netop er løbeskoen der passer til dit behov.

Man kunne godt fristes til at tro at ekspedienten, bare gerne vil have slået nogle hurtige penge i kassen…
Lad os hurtigt pointere at der ikke er noget galt i at vælge den dyreste løbesko (såfremt den passer til din løbestil), men mange gange kan det at vælge den dyreste løbesko i forretningen ikke være en fordel, om ikke andet set fra et økonomisk synspunkt.

Der er nogle essentielle ting du skal have afklaret inden at du køber dine nye løbesko – Har du nogle tidligere eller nuværende skader der skal tages hensyn til? Dette er nok den vigtigste faktor der spiller ind ved valg af nye løbesko. Hvis du har nogle nuværende eller tidligere skader der kan genere dig under dit løb, så er det meget vigtigt at du tager hensyn til dette. Har du hypermobile led, svage ankler, dårlige knæ, kroniske rygsmerter eller lignende, så er det meget vigtigt at du finder en løbesko, der om ikke andet ikke gør problemet værre.

Du skal dog være klar over, at har du nogle nuværende eller tidligere skader der skal tages hensyn til, så er det med stor sandsynlighed, at du skal ofre lidt ekstra på dine nye løbesko. Dette er der ikke særlig mange mennesker der er klar over, og dette kan nogle gange resultere i at nuværende eller tidligere skader blot bliver forværret.

Et godt eksempel kunne være følgende:

Kunden kommer ind og får taget en løbetest og giver ekspedienten følgende oplysninger:

  • Jeg skal løbe ca. 3-5 kilometer ca. to gange om ugen
  • Jeg skal løbe på hårdt underlag (asfalt)
  • Jeg har aldrig løbet før, men jeg er blevet rådet til det af min kiropraktor, da jeg netop er blevet opereret for en diskusprolaps

Ekspedienten viser kunden en løbesko til eks. 1.600 kr., og kunden bliver dybt chokeret, da han/hun ikke i sin vildeste fantasi havde regnet med at skulle ofre så mange penge på en løbesko, da han/hun som nævnt er førstegangsløber.
Kan du se problemet?

Medmindre ekspedienten er dygtig og husker at forklare hvorfor at det netop er denne løbesko kunden skal vælge, så resulterer en sådan betjening typisk i at kunden vælger en billigere løbesko til eks. 800 kr., og hvad tror du så kunden oplever med hans/hendes diskusprolaps?

Det er dog vigtigt at pointere, at skulle kunden have fundet en nedsat løbesko der ville have dækket hans/hendes behov, så ville der ikke have været noget problem i at købe denne. Læs mere om løbestil og valg af løbesko her.

Formålet med ovenstående eksempel er blot at du aldrig må gå ned på dit udstyr, såfremt at du har nogle særlige behov der skal tages hensyn til.

Hvilket underlag og terræn skal du løbe på/i?

Underlaget du skal løbe på har betyder også meget for dit valg af løbesko. Som udgangspunkt kan du gå ud fra, at jo hårdere et underlag du skal løbe på des blødere skal dine løbesko også være. Skal du ud og løbe i krævende og vådt terræn, så burde du vælge en såkaldt trail løbesko.

Det der kendetegner en trail løbesko, er at slidsålen (undersiden) er mere profileret end en “almindelig” løbesko, da du på denne måde vil stå bedre fast på underlaget.

Ydermere er det værd at nævne, at skal du ud og løbe i terræn, så kan det være en fordel at vælge en mild pronationsløbesko, også selvom du er neutral løber. Dette er grundet at dine fødder mange gange automatisk vil hælde indad, så snart at du kommer ud i et terræn som kræver naturlig stabilitet af kroppen, og ved valg af en pronations løbesko vil du netop rette op på denne hældning.

Hvor mange kilometer skal du løbe om ugen?

Det er klart at skal du ikke løbe mere end et par kilometer om ugen, og at du ikke har nogle tidligere eller nuværende skader der skal tages højde for, så er det ikke nødvendigt for dig at købe en af de dyreste løbesko.

I dette tilfælde kan du sagtens vælge en “mellemklasses løbesko”, da dit behov helt klart ikke kræver en masse stødabsorbering eller andre finesser, som du typisk vil finde i de dyreste løbesko.

Skal du løbe nogle sammenhængende dage?

Dette behov er faktisk vigtigere end de fleste mennesker tror. Det er således at for hver gang at du lander på dine løbesko, så presser du mellemsålmaterialet sammen, og dette materiale tager i de fleste tilfælde ca. 24 timer om at restituere. Hvis du så indenfor de næste 24 timer skal ud på den næste løbetur, så vil du løbe i et par løbesko der ikke vil føles helt lige så bløde som dagen før.

Nu skal du ikke føle dig afskrækket for at løbe to dage i træk, da der heldigvis er løsninger på denne problemstilling.

Enten kan du købe et ekstra par løbesko som du bruger hver anden dag, eller så skal du købe et par løbesko der restituerer hurtigere end 24 timer, hvilket du så også vil betale lidt ekstra for.

Lad dig ikke påvirke af andres meninger og erfaringer

Det er ikke altid nemt at finde ud af hvilken type løbesko du burde vælge, så derfor er der nogle ting, du skal have afklaret inden at du køber et par nye løbesko.

Der er mange der vælger en bestemt type eller mærke løbesko, da de har hørt fra venner, familie mm., at netop denne løbesko eller dette mærke er godt.

Som udgangspunkt bør du gøre dig dine egne erfaringer, eller besøge din lokale sportsforretning, for at få en kvalificeret vejledning. Hvis du har fået anbefalet en bestemt løbesko eller et bestemt mærke af en ven eller lignende, så er det ikke ens betydning med at det netop er denne løbesko eller dette mærke der passer bedst til dig, så det er altid en god ide at få afprøvet en masse forskellige løbesko og mærker, inden at du begiver dig ud i et køb af nye løbesko.

Du skal være klar over at pasformen er forskellig fra mærke til mærke, så det er vigtigt at du prøver alt lige fra Adidas og Asics løbesko til New Balance og Nike løbesko, således at du får et indtryk af hvilket mærke der passer dig bedst.
Køb aldrig efter farve eller økonomi, og dog..

Det du aldrig må gøre, er at vælge en løbesko baseret på at du kan lide farven, eller at du ikke føler at du har råd til den løbesko, der er blevet dig anbefalet. Skulle du ikke have råd til den løbesko der passer præcis til dig, så vent med at køb en løbesko før til måneden efter, da du ikke vil få helt så stort et udbytte af en billigere løbesko, modsat den løbesko der er blevet dig anbefalet.

Der er dog på et tidspunkt at det er fornuftigt at købe økonomisk, nemlig når det gælder levetiden på løbeskoen.

Hvis du finder to par løbesko der passer dig perfekt både mht. løbestil og pasform, så kan du vælge enten efter økonomi eller efter komfort. Ved at vælge økonomisk, så skal du vælge den løbesko med den hårdest komprimerede mellemsål, da denne løbesko typisk vil have en længere levetid, end den løbesko med den blødeste mellemsål.

Ved at vælge efter komforten, så skal du vælge modsat ovenstående eksempel, da du typisk vil få en blødere løbetur, i den løbesko med den blødeste mellemsål.

Hvad er en god/rigtig løbesko?

Det er forskelligt fra person til person, dog er der forskellige teknikker du kan bruge, for at vide om løbeskoen er af ordentlig kvalitet.

  • Pres med begge hænder løbeskoens hæl og forfod sammen, således at løbeskoen bøjer. Løbeskoen burde kun bøje på forfoden og ikke på midten, da midterstykket på løbeskoen skal være stabilt.
  • Løbeskoen er rigtig til dig, såfremt at denne efterlader en halv til en hel centimeter ude i forfoden, da dine fødder automatisk vil udvide sig under dit løb. Ydermere skal der være plads til at du kan rykke lidt frem i løbeskoen, såfremt du måtte løbe nedad en bakke eller andre stejle områder.
  • Der må ikke være nogle generende syninger eller lignende, da disse udelukkende vil komme til at genere dig endnu mere under dit løb.

Vedligehold dine løbesko skånsomt

Hvis du ønsker at fjerne skidt eller lignende fra dine løbesko, så anbefales det at du bruger en våd klud til at gøre dette med. Du må under ingen omstændigheder putte dine løbesko i vaskemaskinen, da løbeskoen med stor sandsynlighed vil gå i stykker af dette , samt at du ved brug af vaskemiddel kan forringe åndbarheden i løbeskoen.

Sidst men ikke mindst..

Brug aldrig dine løbesko til at gå ture i, da du vil slide dine løbesko anderledes ved dette, og derved ændre den pasform i løbeskoen som du har brug for.

Share

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *