Traditionel løbesko eller barfodssko?

Det nyeste nye indenfor løbe er de såkaldte barfodssko. Konceptet er simpelt, det er en sko som ikke retter foden op, men som stimulerer det naturlige løb. Den traditionelle løbesko støtter foden med en mellemsål og kiler, men det er ifølge mange løbere unaturligt. Ifølge undersøgelser, giver løbesko med støtte en falsk støtte, da det svækker sener og muskler.

Traditionel løbesko vs. barfodssko

Mennesket har siden tidernes morgen løbet for at skaffe føde. Vi blev skabt uden sko og har derfor måtte klare os med de bare fødder. Grundet det ujævne underlag, blev menneskets muskler udviklet støddæmpende systemer, som kunne klare en del belastning. Dog findes der er en markant forskel på dengang og i dag. Der findes hårdt belastet underlag i dag, herunder beton, asfalt, fliser og fortov, som er en hård belastning for vores muskler. Derfor er der en grund til at der siden 1800-tallet er blevet udviklet motionssko, med særlig støtte. Løbesko med støtte hjælper netop hele kroppen til en bedre kropsholdning, da et monotomt asfaltløb kan forværre kropsholdning. Derfor er de ultralette barfodssko blevet udviklet. Disse sko får foden til at arbejde mere naturligt på underlaget.

Der findes mange skoproducenter, som benytter sig denne viden. Nike var en af de første virksomheder, som producerede en super letvægtssko – Nike Free. Der er siden hen kommet mange forskellige letvægtssko, blandt andet den kendte Vibram Five Fingers, som opdeler tæerne og er superlette.

Det betyder dog ikke, at du skal smide de gamle løbesko ud. Det er et klart faktum, at løbesko med kiler giver den optimale støtte, som foden har brug for. Det er en god idé at have flere sko at skifte med. Dog skal man være varsom, hvis man skifter over til en letvægtssko fra en traditionel løbesko. Det kan hurtigt blive dyrt at have flere par løbesko, så vi anbefaler altid at få lavet en løbetest og købe de første mange par i en butik, så man får den rigtige rådgivning og finder den rigtige løbesko. Når man så har pejlet sig ind på den rigtige sko, er der mange penge at spare ved at købe billige løbesko online. Husk dog på hvor vigtigt det er at have de rigtige løbesko ud fra ens specielle løbestil, så hver anden eller tredje gang du skal købe sko, giver det god mening at få lavet en ny løbetest i butikken. Husk at medbringe dine brugte løbesko så eksperten kan se hvordan du slider dem.

Share

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *